Könyvjelzőim

A regisztrált és bejelentkezett felhasználók itt férhetnek hozzá a korábban könyvjelzővel megjelölt hírekhez.

Ha ön is szeretné figyelemmel kísérni számítógépén és okostelefonján a közbeszerzésekkel kapcsolatos híreket, változásokat, nincs más dolga, mint regisztrálni.

Szeretnék Regisztrálni Mégsem

(FX)

Az Internet Explorer Ön által használt változatát
a Közbeszerzési Hatóság portálja nem támogatja.

Kérjük töltse le az alábbi böngészők friss verzióját.


Internet Explorer Internet Explorer Letöltés Google Chrome Google Chrome Letöltés Mozilla Firefox Mozilla Firefox Letöltés Safari Safari Letöltés Opera Opera Letöltés

Your browser is no longer supported.

Please download a modern browser from above.

vissza a lap
tetejére

Részletes keresés az egyes témakörökben

← vissza

Szociális közbeszerzés

2015.10.13.

A szociálisan felelős – társadalmi szempontból felelős közbeszerzés (socially responsible public procurement – SRPP) olyan beszerzési tevékenységet takar, amelynek során figyelembe veszik a következő szociális szempontok legalább egyikét: munkalehetőség, tisztességes munka, a szociális és munkajogok tiszteletben tartása, társadalmi befogadás (ideértve a fogyatékkal élőkét is), esélyegyenlőség, hozzáférhetőség és minden felhasználó számára alkalmas kialakítás; emellett mérlegelnek fenntarthatósági kritériumokat is, köztük az etikus kereskedelem kérdéseit, és az önkéntes társadalmi felelősségvállalást (CSR) szélesebb körben alkalmazzák, betartva az Európai Unió működéséről szóló szerződésben (EUMSz) és a közbeszerzési irányelvekben foglalt elveket.

Az Európai Unió szorgalmazza a szociálisan felelős közbeszerzések elterjedését, figyelemmel arra, hogy az SRPP mind a fenntartható fejlődés előmozdításában, mind az EU (és az egyes tagállamok) szociális célkitűzéseinek elérésében hatékonyan alkalmazható.

A hatályos magyar közbeszerzési szabályok biztosítják a lehetőséget arra, hogy az ajánlatkérők szociális szempontokat is figyelembe vegyenek közbeszerzési eljárásaikban. Így a Közbeszerzési Hatóság kiemelt célja, hogy információkkal segítse az ajánlatkérőket és az érdekelt gazdasági szereplőket a szociális szempontok közbeszerzésekbe való integrálásának lehetőségeiről, a rendelkezésre álló jó gyakorlati példákról.

Védett foglalkoztatók adatbázisa
A szociálisan felelős közbeszerzések alkalmazásának elősegítésére – a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) együttműködésében – a védett foglalkoztatók termékeit és elérhetőségét összegező ingyenes, nyilvános adatbázis jött létre, melyhez bármely védett foglalkoztató csatlakozhat. Az adatbázis létrehozásának célja a szociális szempontok közbeszerzésekben történő szélesebb körű alkalmazása és a védett foglalkoztatók szolgáltatásainak fokozottabb igénybevétele. Az adatbázis és a csatlakozási feltételek elérhetőek az MNV honlapjáról: http://www.mnvzrt.hu/szocialisan_felelos_kozbeszerzes.

Hasznos segédanyagok:

  • Szociális beszerzés – Útmutató a szociális szempontok figyelembevételéhez a közbeszerzések során
  • Tanulmány a szociális szempontok közbeszerzési eljárásokba történő beépítéséről az Európai Unióban
  • Az Európai Bizottság értelmező közleménye a közbeszerzésekre alkalmazandó közösségi jogról és a szociális szempontok közbeszerzésekben való érvényesítéséről