Könyvjelzőim

A regisztrált és bejelentkezett felhasználók itt férhetnek hozzá a korábban könyvjelzővel megjelölt hírekhez.

Ha ön is szeretné figyelemmel kísérni számítógépén és okostelefonján a közbeszerzésekkel kapcsolatos híreket, változásokat, nincs más dolga, mint regisztrálni.

Szeretnék Regisztrálni Mégsem

(FX)

Az Internet Explorer Ön által használt változatát
a Közbeszerzési Hatóság portálja nem támogatja.

Kérjük töltse le az alábbi böngészők friss verzióját.


Internet Explorer Internet Explorer Letöltés Google Chrome Google Chrome Letöltés Mozilla Firefox Mozilla Firefox Letöltés Safari Safari Letöltés Opera Opera Letöltés

Your browser is no longer supported.

Please download a modern browser from above.

vissza a lap
tetejére

Részletes keresés az egyes témakörökben

← vissza

Bemutatkozás

2016.05.31.

Tisztelt Látogató!

Szeretettel köszöntöm Önt a Közbeszerzési Hatóság honlapján!

Két évtizednyi modern közbeszerzési gyakorlattal a birtokunkban, valamint a hazai közbeszerzés volumenének folyamatosan növekvő tendenciája mellett jól megfigyelhető a szabályozás létjogosultsága és egy fejlődőképes szervezet működésének szükségessége.

A közbeszerzési joganyag dinamikus fejlődése az eltelt húsz esztendő során két új irányelvcsalád megalkotását tette szükségessé, ezzel párhuzamosan nemrégiben került sor a negyedik magyar közbeszerzési kódex elfogadására (2015. évi CXLIII. törvény a közbeszerzésekről).

A Közbeszerzési Hatóság kiemelt célja és feladata, hogy támogassa a jogalkalmazókat abban, hogy e folyamatosan változó jogszabályi környezetben a célkitűzések és érdekek sokasága között meg tudjanak felelni a szigorú elvárásoknak. Közösen szükséges megtalálnunk, miként lehet a hazai piacon megfelelő versenyhelyzetet teremtve megvalósítani a környezettudatos, szociálisan érzékeny, a kis- és középvállalkozásokat helyzetbe hozó modern beszerzési politikát.

Szervezetünkben jelenleg számos változás megy végbe annak érdekében, hogy legjobb tudásunk szerint megfeleljünk a legújabb jogszabályi változásoknak.
Célunk egy korszerű szolgáltató hatóság kialakítása, amely ügyfélközpontúságával élen jár a hazai közigazgatásban.

Mindannyiunk érdeke az, hogy a hazai közbeszerzésekben megfelelő garanciák védjék a közpénzek észszerű és hatékony elköltését, azok átláthatóan és ellenőrizhetően kerüljenek felhasználásra.

Bízom abban, hogy honlapunk megfelelő segítséget nyújt a kitűzött célok megvalósításához valamennyi kedves felhasználónknak.

Rigó Csaba Balázs
elnökAz Országgyűlés az első közbeszerzési törvény megalkotásakor a közbeszerzésekre szakosodott önálló szervezet – akkori nevén: Közbeszerzések Tanácsa - létrehozása mellett döntött. A szervezet 1995. október 4-én alakult meg.

A Hatóság autonóm államigazgatási szerv, kizárólag az Országgyűlésnek alárendelten működik. A Hatóság keretében működő Tanács 19 tagját az ajánlattevői oldal, az ajánlatkérői oldal és egyes közérdekű célok érvényesítésére hivatott szervek képviselői alkotják. A Hatóság elnökét és alelnökét a Tanács tagjai öt éves időtartamra választják meg, a tagok megbízatása legalább két évre szól. Míg a Hatóság elnöke e tisztségét főállásban tölti be, addig a többi tag a Hatósággal nem áll közszolgálati jogviszonyban, és a Hatóság részükre javadalmazást sem biztosíthat. (A tagok jellemzően a delegáló szervben viselnek hivatali tisztséget.)

A Hatóság feladat és hatáskörét a Kbt. 187. § (1)-(2) bekezdései határozzák meg, 
a főbb feladatok az alábbiak szerint összegezhetők:

1.   Közreműködés a közbeszerzési politika alakításában

2.   A közbeszerzési eljárások résztvevőit támogató-segítő feladatok (pl. honlap működtetése, állásfoglalások kibocsátása, konferenciák szervezése)

3.   A hirdetmények megjelentetése, ellenőrzése

4.   Névjegyzékek vezetése

5.   Nemzetközi kapcsolatok

6.   Ellenőrzési feladatok a szerződések módosítása és teljesítése vonatkozásában

7.   Közbeszerzési Adatbázis működtetése

8.   Statisztikai adatok gyűjtése

 

A Hatóság és a Tanács tevékenységével kapcsolatos koordinációt, döntéseinek előkészítését és végrehajtását, valamint az ennek végzéséhez szükséges adatgyűjtő, nyilvántartó, valamint adminisztratív tevékenységet a Hatóság Titkársága végzi a főtitkár vezetésével.  

A Hatóság keretében működik a Közbeszerzési Döntőbizottság [Kbt. 179. § (4) bekezdés], amelynek feladata a közbeszerzésekkel és a tervpályázati eljárásokkal kapcsolatos jogsértő vagy vitás ügyek miatt jogorvoslati intézése. [Kbt. 192. § (1) bekezdés].