Könyvjelzőim

A regisztrált és bejelentkezett felhasználók itt férhetnek hozzá a korábban könyvjelzővel megjelölt hírekhez.

Ha ön is szeretné figyelemmel kísérni számítógépén és okostelefonján a közbeszerzésekkel kapcsolatos híreket, változásokat, nincs más dolga, mint regisztrálni.

Szeretnék Regisztrálni Mégsem

(FX)

Az Internet Explorer Ön által használt változatát
a Közbeszerzési Hatóság portálja nem támogatja.

Kérjük töltse le az alábbi böngészők friss verzióját.


Internet Explorer Internet Explorer Letöltés Google Chrome Google Chrome Letöltés Mozilla Firefox Mozilla Firefox Letöltés Safari Safari Letöltés Opera Opera Letöltés

Your browser is no longer supported.

Please download a modern browser from above.

vissza a lap
tetejére

Részletes keresés az egyes témakörökben

← vissza

Közbeszerzési Etikai Kódex

2016.03.21.

A közbeszerzési korrupció visszaszorítása és megelőzése érdekében a Közbeszerzési Hatóság keretében működő Tanács 2012. december 14-én elfogadta a Közbeszerzési Etikai Kódexet, mely 2013. március 01. napjától hatályos.

A Közbeszerzési Etikai Kódex célja iránymutatást adni a közbeszerzési eljárások résztvevőinek – ajánlatkérőknek és gazdasági szereplőknek egyaránt – arról, hogy miként tanúsíthatnak a közbeszerzési eljárások során etikus magatartást, ezzel is hozzájárulva a közpénzek hatékony felhasználásához, a közvagyon védelméhez, a közbeszerzési eljárások tisztaságához. A Közbeszerzési Etikai Kódex ajánlás jellegű, az érintettek önként alávethetik magukat az abban foglaltaknak, illetve az alapján kidolgozhatják saját közbeszerzési etikai kódexüket. 

A Közbeszerzési Hatóság listát vezet a kódexet elfogadókról, mely listát honlapján közzéteszi és folyamatosan frissíti. A Közbeszerzési Etikai Kódexet elfogadók listájáról és a csatlakozás feltételeiről bővebben a Közbeszerzési Hatóság honlapján olvashatnak. A Közbeszerzési Etikai Kódexhez csatlakozottak listája elérhető a jobb oldali listából.

Arra kérjük a Közbeszerzési Etikai Kódexet (a továbbiakban: Kódex) elfogadókat, hogy csatlakozásukat jelezzék a Közbeszerzési Hatóság felé a kozbeszerzesietika (kukac) kt.hu e-mailcímen. A csatlakozáshoz szükséges dokumentum letölthető e menüpont alól, a Csatlakozás az Etikai Kódexhez almenüpontból. 

A Kódex rendelkezései kizárólag azon gazdasági szereplőkre, ajánlatkérő szervezetekre terjednek ki, akik azt magukra nézve elfogadják, vagyis a csatlakozás önkéntes. Előnye azonban a csatlakozásnak az, hogy e tényt a Közbeszerzési Hatóság a honlapján közzéteszi, valamint lehetőséget ad számukra, hogy aktív részesei lehessenek a Kódex rendelkezései későbbi alakításának. Minden év augusztus 31. napjáig ugyanis a csatlakozók véleményezhetik a Kódex rendelkezéseinek érvényesülését, s az észrevételek mentén a Közbeszerzési Hatóság Tanácsa – amennyiben azt indokoltnak tartja – aktualizálja a Kódex tartalmát. A módosított Kódex a következő év január 1. napjával lép hatályba.